Derékfájdalom

A derékfájás (lumbago) kezdetben övszerűen mindkét oldalon vagy csak az egyik oldalon jelentkeznek.

A fájdalom oka a legtöbb esetben a kopott-károsodott porcok-szalagok stabilizáló elemek túlterhelése és a stabilizáló törzsfűző izomzat gyengesége okozza.

A túlterhelés helyi gyulladáshoz vezethet, ami az idegeket érintve helyi derék vagy lesugárzó láb (alsó végtagi) fájdalmakhoz vezet.

A helyi (localis) derékfájdalom még olyan erős formában sem jelent sürgősségi okot, a legtöbb esetben KOMBINÁLT konzervatív kezeléssel megszüntethető vagy csökkenthető.

Akut derékfájásról, becsípődésről akkor beszélünk, ha a tünetek hirtelen (egy mozdulatra vagy terhelés után néhány napra) alakulnak ki. Ebben az esetben ágynyugalom csak rövid ideig javasolt, inkább a mielőbbi, fájdalmat nem okozó mozgásokra szólítjuk a Betegeket. Praxisunkban korán alkalmazzuk a gyulladáscsökkentést, izomlazítást, manualterápiát és mozgásterápiát. Mivel a panaszok hamar, és sokszor kíméltre (maguktól) is múlnak, sokan hajlamosak elhanyagolni az utókezelést!

Krónikus (idült) derékfájásról akkor beszélünk, ha a panaszok 6 hónapja vagy régebben fennállnak. Ennek kezelése komplex, sok szakember összehangolt kezelését igényli. Külön-külön egyik sem oldja meg a problémát, de együtt kiegészítik és felerősítik a másik hatását.

Visszatérő (intermittáló) derékfájásról akkor beszélünk, ha a tünetek rendszeres visszatérnek panaszmentes vagy kisebb panaszokkal járó átmeneti periódus után.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!