Becsípődés

(beállt hát, húzódás, lumbago, stb…)

Mindenki által ismert a “kibicsaklós” boka, mikor a megnyúlt bokaszalagok és a stabilizáló izomzat nem képes megtartani a kifelé dőlő lábat. Egy ilyen ficam után a boka bedagad, fájdalmassá válik, sántítunk és nem tudjuk megfelelően használni.

Hasonló folyamatok játszódhatnak le a gerincben is, melyben a csigolyákat ízületek (elöl a csigolyatesteket a porckorong, hátul a kisízület párok) kötik össze. (Lsd. anatómia rész!).

A gerincet stabilizáló izomzat (aktív elemek) elégtelensége esetén -ez gyakori a modern, mozgásszegény életmódunkban- a terhelés nagy része rázúdul a passzív elemekre (szalagok, ízületek, porc), azok rándulását, majd következményes gyulladását okozva.

TÜNETEK
Hirtelen mozdulatra, vagy fekvés-ülés után felkelve éles hasító fájdalom deréktájon, mely akár mozgásképtelenségig fokozódhat. A fájdalom lesugározhat a farba vagy az alsó végtagba. Ez lassan is felépülhet idővel.

A panaszok jellemzően múlnak hosszabb-rövidebb idő alatt, de visszatérően jelentkeznek.

KEZELÉS
Sok esetben magától múlik (egy időre), vagy akár óvatoskodva, az enyhe kezdeti fájdalom érzése esetén kímélettel megakadályozható a panaszok kicsúcsosodása. Azonban ez CSAK ÁTMENETI megoldás, és komolyabb, akár állandó panaszokra is számíthatunk kezelés nélkül!

Ez különösen azért fontos, mert ebben a stádiumban viszonylag könnyen és veszélyes kezelések nélkül tudjuk MEGELŐZNI a komolyabb panaszokat.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!