Tartáshibák

A gerincen oldalról figyelve hullámszerű váltakozó görbületek vonulnak végig. Ez a “S” alak megfelelő rugalmasságot és ideális teherelosztást tesz lehetővé.

Fontos elkülöníteni ezeket az oldalirányú görbületeket a gerincferdüléstől (scoliosis), mikor szemből nézve alakul ki elfordulás a gerincen. Normális eseteben szemből vagy hátulról nézve a gerinc egyenes.

Az előre domború görbületeket lordózisnak (lordosis), míg a hátra domborodó görbületeket kifózisnak (kyphosis) nevezzük.

A nyaki gerincen (cervical) előre mutató lordózist, a háti gerincen (thoracic) hátra mutató domborulatú kifózist, majd az ágyéki gerincen (lumbar) újra előre mutató lordózist találunk normális görbületek esetén.

A görbületeket nagyban meghatározza a medence állása, ennek túlzott előre dőlése, vagy hátra billenése lehet a legtöbb tartáshiba kiinduló pontja.

Fokozott háti görbületek esetén “púposnak” látjuk oldalról a tartást, ezt a legkönnyebb felismerni.

A váll-lapocka (scapula) helyzetét is alapvetően befolyásolja tartásunk, gyakori a váll előre és felfelé csúszása, amikor is “nyakunkba húzzuk” a vállainkat. Ebben az esetben a csuklyás izom görcsösen megrövidül, amit leggyakoribb helyi a gerinc közeli izomzat fájdalmainak.

TÜNETEK
A különböző gerincszakaszokon túlzott vagy éppen ellapult lehet a görbület, melyhez megváltozott medence dőlés is társul. Ezeket az elmozdulásokat általában az egyik oldali meggyengült és megnyúlt, míg a másik oldalon megrövidült izomzat egyensúlytalansága okozza.

KEZELÉS
Ennek megfelelően a tartáskorrekciónak az izomegyensúly helyreállítására kell törekednie. Ezt ideális esetben szakorvosi vizsgálat és útmutatás után enyhébb esetben gerinctornával, súlyosabb esetben gyógytornász vezetésével, mozgásterápiával lehet kedvező irányba befolyásolni.

Passzív terápia (manuálterápia, csontkovács kezelés) csak a “besült” lágyrészek kimozgatása révén hatékony átmenetileg, de értelemszerűen nem erősíti a legyengült-megnyúlt izomzatot. Kombinált kezelésben azonban jó kiegészítő lehet.

A tartáshibákat csoportokba osztják. A leggyakoribb a lapos hát, melyben ellapult, míg a tartási kyphosis esetén fokozott görbületek látunk.

A tartáshiba nem betegség(!), csak állapot, de hosszabb távon túlterheli a csontos szalagos elemeket, azok kopását, esetleges sérülését felgyorsítva elősegítheti a komolyabb gerincbetegségek kialakulását. Így indokolt ezek felismerése és a megfelelő gerinctorna és/vagy mozgásterápia bevezetése.

Az egyénre szabott pilates módszer kiváló eszköz lehet megfelelően képzett szakember kezében!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!