Fizikális vizsgálat

A szakorvosi vizsgálat több részből áll. Elsőként kikérdezik a Beteg kórelőzményét, anamnézist készítenek. Fontos tisztázni, hogy mikor jelentkezett a fájdalom, volt-e sérülés, és hirtelen alakult-e ki. A következőkben felkérik a Beteget, hogy saját szavaival írja le a fájdalom jellegét (tompa-éles, helyi-kiterjedt, lesugárzó alsó végtagi fájdalom, stb.), s az esetleges érzészavart, zsibbadást. A fájdalom eloszlásának mintázata segít az érintett ideggyök azonosításában. A lesugárzás részben az ábrán az adott ágyéki ideggyök érintettségére utaló kisugárzási terültek láthatók.
A megtekintés során azonosíthatjuk az esetleges gerinc deformitásokat-görbületeket, kényszertartást. Az un. antalgia, mely során a Beteg egy oldalra hajlik, valószínűsíthetően azért alakul ki, hogy csökkentse a fájdalmas ideggyökön a nyomást. Ez a kényszertartás a fájdalom megszűnése után elmúlik.  Heveny gerincfájdalmakkal a lassan kialakuló oldalirányú kóros gerincgörbület, a scoliosis (ejtsd: szkoliózis) ritkán jár.

Mozgások vizsgálata során a fájdalom miatt esetleg beszűkült gerincmozgások azonosíthatóak. Az alsó végtag izomerő vizsgálata során a lábujj és sarokállásra kérjük a Beteget. Izomgyengülés esetén csak nehezen (pl. másik lábbal indítva) vagy egyáltalán nem vihető a mozgás. Az érintett izmok pontos vizsgálatát az orvos végzi, az ép oldallal összevetve.

Érzések vizsgálata során a bőrt karcolva, az ép ellen oldalhoz viszonyítva azonosíthatjuk a sérült, csökkent érzésű ellátási területeket. Csökkent érzés az ideggyök ellátási területén annak károsodására utal.

Különböző provokációs tesztek szolgálnak az szöveti érzékenység azonosítására. A nyújtási tesztek közül a Lasegue tesztet emelnénk ki. Ennek során az egyik lábat nyújtva emelve a derékban, valamint a végtag hátsó részében feszülő éles fájdalom jelentkezik. Ez az ülőideg gyulladására utal.

Tapintás során hason fekve az orvos – kellő gyakorlattal- a gyulladt és érzékeny kisízületet azonosíthatja. (lásd kisízületi blokád, paravertebrális blokád).

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!