CT

(computeres tomográfia)

A CT, vagy komputeres réteg vizsgálat során un. “szeleteken” ábrázolhatjuk a testet.

A vizsgálat során, hasonlóan az MR-hez, un. “szelet” felvétel készül, mely olyan képet ad, mintha kettévágnánk a testet és úgy néznénk az adott területre.

A vizsgálat során röntgen sugarat használnak, így az sugárterheléssel jár. A hagyományos rtg. felvétellel szemben a lágyrészek is elkülöníthetők, bár a vizsgálat az ortopéd praxisban inkább a csontos elváltozások pontosabb követésére szolgál. A kép sokkal részletgazdagabb mint a hagyományos rtg., és “beleláthatunk” akár csontok belsejébe is.
A képen a csigolya test (zöld) és az azt meghaladó, a sárgával jelölt idegelemeket (ideggyök) a gerinccsatornában elnyomó-diszlokáló porckorongsérv látható (piros).

Az CT gép olcsóbb, mint az MR és rövidebb az előjegyzés, de kevesebb csigolya ábrázolható és a felbontás is kisebb sok esetben.  Előjegyzés alapján, fix időpontra várják a Betegeket a CT centrumokban.

Tekintettel arra, hogy sugárterheléssel jár, fogamzóképes nőkben csak nagyon indokolt esetben végezhető.

A vizsgálat során egy zakatoló csőben kell nyugodtan feküdni, így azok akik nem bírják a bezártságot, vagyis klausztrofóbiások figyelmeztessék erre a beutaló orvost!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!