MR

(Mágneses Rezonancia vizsgálat)

Az MR vizsgálat külsőleg hasonlít a CT-re, vagy komputeres réteg röngten felvételre.

A vizsgálat során un. “szelet” felvétel készül, szemben a hagyományos röntgen felvétellel, mely olyan képet ad, mintha kettévágnánk a testet és úgy néznénk az adott területre.

A vizsgálat során nem röntgen sugarat használnak, így az sugárterheléssel sem jár.Leegyszerűsítve erős, változó mágneses térbe helyezve a Beteget a vízmolekulákból kilépő “sugárzást” lehet mérni. Mivel a test különböző szöveteinek víztartaltalma igen eltérő, így a képeken jól elkülönülnek a szalagok, az inak, az izmok, stb. Különösen jól ábrázolódik a kóros folyadék gyülem, ami kísérője a gyulladásnak.

Az MR különösen alkalmas lágyrészelváltozások követésére, pl. a porckorongsérv kimutatására.

A jobb oldali képen egy vízszintes metszeten látjuk a porckorongsérvet(1.), ahogy elnyomja az egyébként kerek ideggyököket tartalmazó dura (keményagy-gerincvelőburok) zsákot (3). A kék színnel a kisízületi rést jelöltük (2.)
Az MR gép igen drága, így a vizsgálat maga is. Előjegyzés alapján, fix időpontra várják a Betegeket az MR centrumokban. Magánellátás keretében, térítés ellenében azonban napokon belül elvégezhető.

 

Tekintettel arra, hogy erős mágneses térben végzik a vizsgálatot,számos testbe ültetett fémeszköz (pl. protézis, szívritmusszabályzó, érsebészeti fémleszorító “klipp”, fém idegen test, stb.) esetén nem lehet a vizsgálatot elvégezni.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!