Porckorongsérv

A porckorongsérv (“discus hernia, protrusio disci”) esetleges kezdeti derékfájdalom után, jelentős alsó végtagba sugárzó fájdalommal jár. Ez amit a köznyelvben isiásznak, vagy hexenschuss-nak neveznek. A fájdalom hátterében az alsó végtagot ellátó ideg nyomása állhat.

A gerinccsatornában a porckorong a ideg felé domborodik, azt nyomja, irritálja. Az anatómia részben már leírt ábrán a porckorong rostos gyűrűjén (1. annulus fibrosus) a belső kocsonyás mag (2. nucleus puposus) az ideggyök (nervus) felé türemkedik. A sérvet piros nyíllal jelöltük.

A csigolyák közötti porckorok (intervertebralis discus) az adott résben kilépő ideggyököt nyomja. Mivel az ideggyökök az alsó végtag bőrének illetve izmainak meghatározott részét látják el érző illetve mozgató beidegzéssel, a tünetekből következtethetünk az érintett ideggyökre. Vagyis a porckorongsérv szintjére.

Az ágyéki szakaszon az öt ágyéki ideg közül leggyakrabban a utolsó, az un. “L5” vagy ülőideg érintett. Legyakoribb azonban az első keresztcsonti ideg érintettsége (ülőideg, “sacralis 1 vagy S1”).

A lesugárzó fájdalomról bővebben a tünetek részben olvashat.

A porckorongsérvet ábrázoló MR felvételt a vizsgálatok részben a képalkotók menü pont alatt talál.

Gyakori kérdés, hogy melyik porckorongsérvet kell vagy érdemes megoperálni. Erről bővebben a kezelés menüben olvashat.

Itt kiemelnénk, hogy nem csak a porckorongsérv mérete, vagy “kiszakadt” volta a lényeges, hanem az, hogy milyen tág a gerinccsatorna, és van remény-e arra, hogy elhelyezkedhessen az ideggyök későbbiekben.

A legtöbb esetben NEM szükséges a műtét, és még súlyos panaszok és nagy sérv esetén is konzervatív terápiával ugyanolyan vagy éppen tartósabb javulást lehet elérni, mint műtéttel.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!