Sérv, kopás, gyulladás?

Mi az IGAZI oka a fájdalomnak???

Az ideggyököt (2. sárga színnel jelölve), mely a két csigolya közötti résen lép ki, elölről a porckorong (6.), hátulról a kisízületek (7.) határolják.

Az ideggyököt mind a kitüremkedett (sérvesedett) porckorong, mind a megduzzadt, gyulladt kisízület is nyomhatja. A két tényező gyakran kombinálódik.

Mindkettő okozhatja ideggyöki nyomást és fájdalmat, azonban ezek kezelése igen eltérő. Sebészileg a gyulladás nem kezelhető! Azonban gyulladáscsökkentéssel a kisízület duzzanata csökkenthető, s az így felszabadult tér sokszor elegendő az ideg számára.

A gyulladásra utal, ha már fájdalommentes időszak után újra jelentkezik a fájdalom. Ilyenkor ugyanis a sérv mindvégig jelen volt, beszűkítve az ideggyök körüli teret. Azonban a szervezet és az ideggyök alkalmazkodik, és a tünetmentes periódusban jól működik.

Hasonló a helyzet ha megszorítjuk ujjunkat, ami nem fáj. Ha azonban ráütünk ugyanerre az ujjunkra egy kalapáccsal, az megduzzad, és igen érzékennyé, fájdalmassá válik, nem bírjuk még a legkisebb nyomást se, amit előtte könnyedén toleráltunk. Hasonlóan a gyulladt ideg (pl. szervezetben található góc, húzódás után) sem képes elviselni a szűkebb hely szorítását.

Ilyenkor a gyulladáscsökkentés a kulcs a heveny panaszok csökkentésére. Sebészileg a sérv, vagy egyéb nyomást, térszűkítést okozó szövet eltávolítható, de nem alkalmas a gyulladás csökkentésére, sőt a gyulladt időlegesen duzzadt kóros szövet helyét hosszú távon állandó hegszövet foglalhatja el.

A Betegek többsége a fenékbe, farpofákba sugárzó fájdalmat is derékfájásnak nevezi. Ezt joggal teszik, mivel tudományos kísérletek adatai támasztják alá, hogy a porckorong és a kisízületek ingerlése hasonló fájdalmakat okozhat.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!