SI-keresztcsont

(sacroilicalis, medence-keresztcsonti diszbalansz, dysbalance, blokk)

A medencét (pelvis) a két medencecsont és azok hátsó részét ékként benyomuló keresztcsont(sacrum) alkotja. A medence gyűrűt elöl symphysis (szimfízis) zárja. A medence gyűrű vezeti át a terhelést a törzsről a gerincen és keresztcsonton át az alsó végtagokba. A medencét a keresztcsonttal két oldalon ízület köti össze, melyet erős szalagok fognak szorosan össze. A mozgás itt minimális, de igen fontos a fellépő nagy erők tompítása miatt. Ez rögvest nyilvánvalóvá válik, amikor az ízület lemerevedik. (Részletek lásd anatómia!)

TÜNETEK
Hirtelen, rossz mozdulatra, felkeléskor hirtelen beszúró féloldali alsó derék-háti fájdalom, mely lefelé is sugározhat a farpofák szintjébe.

VIZSGÁLATOK
Igen fontos az alapos fizikális vizsgálat, mellyel hosszas és hiábavaló nem megfelelő kezelés kerülhető el. Mivel az esetek többségében a tüneteket a medence mozgatásáért felelős, vagy azokon eredő és tapadó izmok egyensúlytalansága (dysbalance) okozza, így elsődleges fontosságú a mozgásterápia.

MR vizsgálat szükséges lehet, hogy kizárjuk az esetleges porckorongsérvet. Kezdetben azonban egyértelmű esetekben ettől el lehet tekinteni és megkezdeni a terápiát.
Kezelésre nem reagáló esetekben ritkán idegvezetéses (ENG) is szóba jöhet.Szóba jön az esetleges lábhosszkülönbségek korrekciója, de ennek hatásossága vitatott.

KEZELÉS
Kezdetben kombinált konzervatív kezelés szükséges. Gyulladáscsökkentés és speciális mozgásterápia, manuálterápia szükséges. A mozgásterápiának a megrövidült izom nyújtását is céloznia kell! Fontos, hogy önmagában a manualterápia csak időlegesen javíthatja, vagy gyulladt ízület esetén tovább ronthatja a panaszokat! (Így nem javasolt ezek szakorvosi kontroll nélküli végzése…)

Ha a szájon át szedett gyulladáscsökkentés nem használ, akkor helyi injekció, blokádválhat szükségessé.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!