Csigolya csúszás

Csigolya csuszamlás, spondylolysis, spondylolisthesis

Ebben az esetben az egymásra épülő csigolyák közül az egyike elmozdul előre (spondylolisthesis- piros nyíllal jelölve). Riasztó elnevezés ellenére ez nem valódi elcsúszás, nem lesz instabil a gerinc! Ez inkább egy részleges elmozdulás, de az elmozdult helyzet “majdnem teljesen” stabil. Nem szakad le, nem nyírja el a gerincet, nem jár hirtelen lebénulással.
Két oka lehet:

  1. Csigolya ívszakadás(spondylolysis): Itt a csigolya hátsó részét alkotó ív megszakad (zöld színnel jelölve), a fenti csigolya teste előre csúszik, míg annak hátsó ívrészlete helyben marad az alsó csigolya ívéhez rögzülve. Ez már gyerekkorban is fel lehet ismerni röntgennel, korán panaszokat okoz.
  2. Kopásos csúszás (degeneratív spondylolisthesis). Ebben az esetben a csigolyákat hátul összekötő kisízületek kopnak el annyira, hogy ellaposodva megengedik az előre csúszást. Ez idősebb korban alakul ki.

TÜNETEK: A fő panasz legtöbb esetben a derékfájdalom, merevség, mely főként terhelésre jelentkezik. Időszakosan általában farba sugárzó, vagy súlyos esetekben állandósult végtagba is lemenő fájdalom-zsibbadás kísérheti.
Tapintásra lehet un. “lépcsőt” érzékelni, ahogy a gerinc hosszában végighúzzuk az ujjunkat a tövisnyúlványokat középen.

KEZELÉS: Legfontosabb ás leghatékonyabb – és tudományos vizsgálatokkal is igazolt-, hogy a meggyengült passzív stabilizátorokat (csontok-szalagok) kell pótolni az aktív stabilizátorok (azaz a törzsizomzat) erősítésével, megfelelő mozgásterápiával (gyógytorna) és fenntartó gerinctornával!

A gerinc stabilizáló övek (fűzők) csak azokban az esetekben indokoltak, ha nem lehetséges az erősítő torna (pl. nagyon idős, nem terhelhető betegeknél).

Műtét: Nagyobb, un. fúziós gerincműtét, mely során az elcsúszott csigolyát hozzácsavarozzuk az alatta lévőhöz, hogy összecsontosodjanak.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!