Rtg. vizsgálat – ártalmas? szükséges?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a rtg. felvételek veszélyesek-e?

A röngten vizsgálat során, a lágyrészeken szabadon áthaladó röngten sugár a calcium tartalmú csontokban elnyelődik, így keletkezik a csontokat jól ábrázoló felvétel.

A sugárterhelés minimális, de azért plussz terhelés! Ezért igen fontos, hogy legyen értelme a felvételeknek, ne csak rutinból készüljenek!

Sérülés, baleset, vagy makacs csont-izomrendszeri fájdalom esetén indokolt a röntgen. Ilyenkor nagyobb veszély lehet egy fel nem ismert törés, vagy egyéb csontelváltozás.

50 év alatt, első alkalommal jelentkező derékfájdalom esetén nem indokolt a röntgen, ugyanis nem változtatja meg a kezelés menetét igen nagy valószínűséggel, vagy felesleges! Hatástalan kezelés, vagy romló panaszok esetén lágyrész vizsgálat, CT vagy még inkább MR indokolt!

Műtétek előtt mindenképpen indokolt a felvétel, mely segíti az operatőr munkáját, a műtét megtervezését. Csontos műtétek, pl. a csípő protézis után, a rtg. felvétel segít a komplikációk, pl. a lazulás korai felismerésében.

Nagy körültekintést igényel fogamzóképes hölgyek rtg. vizsgálata, mert a korai, talán még nem is ismert terhesség esetén, még ezt a kis kockázatot is kerülni kell!

Ha a terhesség ismert (és még nem látszik :), mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat!

Összefoglalva nem mumus a rtg., de indokolt esetben szabad csak elvégezni.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!