MŰTÉT?

vagy konzervatív kezelés???

A gerincbetegség szinte mindenkit utolér. Szerencsére a többséget csak rövid, esetlegesen visszatérő, de múló derékfájdalom gyötör időlegesen. Néhányunknál a derékfájdalom elnyúlik, esetleg állandósul, krónikussá válik. Orvosi értelemben  krónikus derékfájásról (lumbago) 6 hónapon túl beszélünk.

A derékfájás mellett vagy önmagában hirtelen jelentkezhet a lesugárzó lábfájdalom, melynek hátterében az adott ideggyököt nyomó bármilyen szöveti elem, leggyakrabban porckorongsérv, kisízületi gyulladás vagy kötőszövetes túlburjánzás állhat.

A harmadik fő csoport az un. sétáló -kirakatnéző betegség a gerinccsatorna szűkület (canalis spinalis stenosis). Ebben az esetben az általában többszintes szűkület miatt keringészavar jelentkezik, mely a Beteget bizonyos távolság megtétele után pihenésre (előregörnyedés, leülés) kényszeríti. Ezután újra hasonló távolság megtételére képes. A fájdalom itt nem dominál, inkább a kifáradás és az izomgyengeség.

A fentiekben felsorolt három fő betegség fajta más-más kezelés igényel. A műtét szükségességének kérdése igen vitatott terület, ugyanakkor néhány tény nyilvánvaló.

Bizonyos, jól körülhatárolt eseteken kívül azonnali műtéti kezelés a legtöbb esetben nem szükséges.  FONTOS!  Fokozódó izomgyengeség, vizelet vagy széklettartási nehézség, másképp nem uralható fájdalom, végbél körüli zsibbadás esetén indokolt a műtét.

Óvatosságra int, hogy a gerincsebészet nem “megbocsájtó” terület. A műtét után fellépő komplikációk, főként a hegesedés az idegi elemek körül, még a legjobb sebész praxisában is előfordulnak. Továbbá, a második és harmadik ülésben végzett újabb gerincsebészeti beavatkozások eredményessége drámaian csökkent.

Az akut derékfájás kezelése az esetek többségében konzervatív.

A krónikus derékfájás kezelése vitatott.

Az akut lesugárzó lábfájdalommal járó porckorongsérv műtéte a leggyakoribb gerincműtét. Fontos kiemelni azonban, hogy a porckorongsérv abszolút mérete nem azonnali műtéti indikáció, mint a kezdeti periódus fájdalmassága sem. Még nagyméretű porckorongsérv is jelentősen csökkenhet az idő elteltével. Továbbá tökéletesen elhelyezkedhet az ideggyök mellett egy kellően tág gerinccsatornában. Van olyan Beteg, aki nem tudja vállalni a hosszas rehabilitációt, melyet a konzervatív kezelés kíván(hat). Ilyenkor a kellően tájékoztatott Beteg felvilágosult döntést hozhat, orvosa bevonásával, mérlegelve a várható kockázatokat.

Tovább színezi a képet, hogy egészséges embereket vizsgálva is jelentős százalékban találunk olyan elváltozásokat (tünetmentes porckorongsérv, csatorna szűkület), mely a megfelelő tünetekkel társulva megnyugtató műtéti indikációt képeznének. Ez még nagyobb óvatosságra inti az operáló sebészt, hiszen ki tudja nem volt-e ott tünetmentesen az a fránya porckorongsérv már a tünetek előtt is?

Azonban senki ne vonja le a fentiekből, hogy a sebészi beavatkozásnak nincs jelentős szerepe a gerincbetegek gyógyításában. Ellenkezőleg, jó indikációval, kellő időben végzett megfelelő műtét sikert hoz mind a Beteg, mind a sebész számára. Azonban ez folyamatos betegkövetést, ismételt vizsgálatokat, az indokolt konzervatív kezelések teljes körű elvégzését igényli. Ritkán mondható ki egy film egyetlen kockája alapján, hogy miről szól a film, és főként, hogy mire végződik!

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!