Piriformis szindróma

Ha a láb (alsó végtag) hátsó részébe sugárzó fájdalmat nem kíséri derékfájás és a fájdalom kiindulását a fartájék közepén érezzük akkor felmerül a piriformis szindróma (syndroma) lehetősége.

Hasonló lesugárzó panaszokat okozhat az ülőideg nyomása (sárgával jelölve)  a gerinccsatornában porckorong sérv esetén. Azonban itt az ideget lejjebb, a fartájékon nyomja a egy izom (bal ábra).

Ez az izom a piriformis, vagy körteképű izom, mely a keresztcsontról (sacrum) a tomporcsúcsra (trochanter major) fut és a combot kifelé fordítja. Ez a mozdulat amikor állásban a lábfejünket és az egész alsó végtagot ki (a középvonaltól, köldökünktől el) forgatjuk.

Az izom rossz tartás, sérülés vagy egyék okok miatt görcsösen megrövidül és hozzányomja az alatt futó ülőideget a medencecsonthoz.

TÜNETEK
A farból a láb hátsó részén lesugárzó fájdalom, főként egyoldali. Ülés fokozza a panaszokat, így széken próbáljuk elemeli a fájdalmas fenékrészt. Jellemzően NINCS társuló derékfájás!

VIZSGÁLATOK
MR vizsgálat szükséges lehet, hogy kizárjuk az esetleges porckorongsérvet. Kezdetben azonban egyértelmű esetekben ettől el lehet tekinteni és megkezdeni a terápiát.
Kezelésre nem reagáló esetekben ritkán idegvezetéses (ENG) is szóba jöhet.

KEZELÉS
Kezdetben kombinált konzervatív kezelés szükséges. Kezdetben gyulladáscsökkentés és speciális mozgásterápia szükséges. A mozgásterápiának a megrövidült izom nyújtását is céloznia kell! Fontos, hogy önmagában (gyulladáscsökkentés) nélkül a nyújtás tovább ronthatja a panaszokat! (Így nem javasolt ezek otthoni, önálló végzése, gyógytornász vezetése nélkül…). Sokszor a piriformis izom görcsös túlműködése más farizom gyengesége miatt következik be, így a gyengült izom erősítése az elsődleges.

Ha a szájon át szedett gyulladáscsökkentés nem használ, akkor helyi injekció, blokád válhat szükségessé.

Végső esetben műtét is szóba jön. Ekkor az izom tapadását vágják le a tomporról.

A lapon található információk tájékoztató jellegűek. Minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!